Gästbok för Melinska Stenografförbundets webbplats  
 
       
Backa Till nästa sida
  Nederst på sidan  
 
Löpsedel || Vad är? | Pröva på! | Förbundet | Föreningarna
Tidningen | Litteratur | Kurser | Tävlingar och prov
Bli medlem! | Stenografins historia | Länkar | Gästbok
Till innehållssidan
www.stenografi.nu

Gästbok
för kommentarer och idéer om webbplatsen

 • Datum anges på amerikanskt sätt: MÅNAD/DAG/ÅR.
 • Tiden anges i GMT (-1 timme jämfört med svensk tid).
 • Ladda om sidan för att vara säker på att se nya inlägg.
 • Detta är inlägg i en gästbok som GeoCities tidigare erbjöd men som upphört.


  Catrin Jansson - 12/20/00 15:59:04
  E-post: Catrin_Jansson@hotmail.com
  Ort: Hamburgsund

  Hej! Jag har under hösten haft stenografi som individuellt val på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla. Innan kursen startade visste jag ingenting om stenografi, men det var jättekul att få pröva på. Hoppas kunna använda mig av stenografi i framtiden, i alla fall litegrann. MVH Catrin

  Olle Gasslander - 11/17/00 15:10:42
  E-post: ollgas@hotmail.com
  Ort: Linköping

  Nu läser jag stenografi på Berzan och det är jätte skoj! Jag måste bara säga att Melin var en duktig man som kom på detta fantastiska system! Det är nog bra att kunna stenografi i framtiden.

  Lisa Ekström - 11/17/00 15:10:24
  E-post: lilla_my8@hotmail.com
  Ort: Linköping

  Jag har stenografi som Individuellt val. Ville bara hälsa att det är mycket roligt och spännande.

  Sophi Zakrisson - 11/17/00 15:01:47
  E-post: sophizakrisson@hotmail.com
  Ort: Linköping

  Allas vår Melin är så himla fin !

  Andrea Nilsson - 11/17/00 14:52:54
  E-post: nilssonandrea@hotmail.com
  Ort: Linköping

  Just nu läser jag en kurs i Stenografi på gymnasiet och måste säga att jag känner att det är väldigt roligt. Jag tror att jag kommer ha nytta av detta skrivsätt i framtiden, därför ska jag försöka hålla det aktuellt även när kursen är avslutad.

  Det är bra att man på denna hemsida kan gå in och läsa lite stenografi, det är ett bra sätt att kunna hålla sin stenografi aktuell.

  Nina Yakob - 11/17/00 14:47:50
  E-post: ninwayakob@hotmail.com
  Ort: Linköping

  Hej!
  Just nu går jag en kurs i Stenografi och tycker att det är jätteroligt. Jag hoppas att jag kommer få stor nytta av det senare.

  Malin Stenqvist - 11/17/00 14:47:43
  E-post: malin.stenquist@telia.com
  Ort: Linköping

  Kul att det finns en webbsida för ett sådant här ämne! Ett ganska udda intresse får man förmåda så det är lite kul att ni hänger med tiden och tekniken och har en webbsida.
  Själv läser jag det här som en kurs i gymnasiet och tänker använda mig av stenografin som anteckningshjälpmedel under mina senare studier.

  Veronica - 11/17/00 14:46:55
  E-post: ver_are@spray.se
  Ort: Linköping

  Kul med en sida för stenografi... Här kan man ju se vad böcker och sånt kostar... Inte många som sysslar med stenografi har jag hört så det är lite extra kul att man ordnar en hemsida.

  Britt Gustafsson - 11/15/00 14:41:32
  Ort: Borås Melinare

  En glädjande nyhet från Borås Melinare. För en vecka sedan fick jag ett telefonsamtal från något som hette Polia här i Borås. Efter presentation av vad Polia stod för var ärendet följande. Man efterlyste en stenograf för ett uppdrag i Vänersborg - Landstinget. Ett sammanträde skulle äga rum där man efterlyste en stenograf. Vad roligt att det fortfarande är behov av kunskaper i stenografi. Givetvis kunde jag hjälpa till med detta. En av flickorna i föreningen ställde upp och gav både ämnet, sig själv och vår förening litet PR. En riktig solskenshistoria tycker vi här i Borås och den vill vi gärna del med oss till alla ute i hela landet.

  sandrahelena - 10/18/00 00:45:09
  E-post: mim@calle.net

  åh. stenografi verkar stentufft. skulle oerhört gärna vilja lära mig detta
  men jag bor på ett litet ställe (norrköping) och möjligheterna verkar vara få - tyvärr.
  hur ska jag lära mig detta då?

  Jeanette - 10/10/00 11:38:54
  E-post: jeanette.sehlin@home.se
  Ort: Örnsköldsvik

  Hej på er!
  Ikväll ska jag starta upp en stenografikurs på företaget Hägglunds Vehicle, det är 5 stycken intresserade, det är visst blandade kunskaper, det känns spännande och mycket mycket roligt att det finns efterfrågan!!
  /Jeanette

  Ann - 09/18/00 13:24:37
  E-post: amk820929@hotmail.com
  Ort: Örnsköldsvik

  Jag hoppas att vi får stipendium för att åka till Kanarieöarna....:)jippi!!!

  Gregor Keller - 08/19/00 15:53:07
  E-post: Gregor.Keller@t-online.de
  Ort: Darmstadt

  Herzlichen Glückwunsch zu Ihren Internet-Seiten. Ich halte sie für sehr informativ und gelungen. Viele Grüße an die Stenografen in Schweden.
  Ihr Gregor Keller

  Gian Paolo Trivulzio - 08/01/00 13:59:51
  E-post: gitrivul@tin.it
  Ort: Milano - Italy

  I had to day the opportunity to get in touch with your site and I was very favourably impressed by the clear way in which it is constructed and for the must important information that one can get.

  I appreciated also very much your overview on stenography with important historical news on the techniques and your system.

  I take the opportunity to inform you that in Italy we have 2 web sites one is www.accademia-aliprandi.it which is based in Florence and the www.intersteno.it on which we give information on the works of this organisation.

  Best regards to everybody

  Göte Schenning - 07/06/00 19:27:41
  E-post: goethe.schenning@ludvika.mail.postnet.se
  Ort: Ludvika

  Hugo Reuter föddes 1870. När han dog har jag inte omedelbart någon uppgift tillgänglig om, men jag tror att han blev ganska gammal.

  Under min tid som riksdagsstenograf – i stort sett hela det senaste halvseklet – hade jag tre kolleger som skrev Reuters system. En av dem är förre chefredaktören för Grönköpings Veckoblad, Gunnar Ljusterdal, som förmodligen med anledning av jubileet kan förmås att skriva om personen Reuter och hans system – jag delar Peter Anderssons uppfattning att ”segraren” bör uppmärksamma jubileet.

  Systemet är lika lättlärt som Melins, och det passar personer med lite ”yviga”, inte alltför pedantiska skrivvanor. Systemet är originellt och väl värt att studeras. Om Reuter hade varit ute ett decennium tidigare och haft samma sinne för marknadsföring som Melin, skulle hans system mycket väl ha kunnat vara vårt ”enhetssystem”. Därmed inte särskilt mycket ont sagt om vårt fina melinska system.

  Peter Andersson - 07/04/00 19:47:45
  E-post: s_peter_a@hotmail.com
  Ort: Spånga

  Hej!
  Under decennierna före och efter förra sekelskiftet kom det fram mängder av försök till nya stenografisystem. Av dessa har som bekant Melins dragit det längsta strået. Men om ett av systemen, vars konstruktör var god vän till Melin, skrev den senare:

  "En särställning intar Reuters högst originella och intressanta system."

  Den första läroboken i detta system är daterad juli 1900 - alltså jämnt 100 år sedan! Skulle ett sådant jubileum kunna utgöra ett skäl - även för segrarna - att lyfta fram dess upphovsman ur decenniers glömska? När föddes och dog han? Och finns det några idag aktiva stenografer som skriver efter hans system - eller i hans anda?

  undrar
  Peter Andersson

  Annars verkar detta vara en bra sida näst intill föredömlig. Jag tänker då på att den är tillgänglig för andra än IT-aristokratin d.v.s. även för dem som inte förfogar över snabba datorer OCH snabb uppkoppling (t.ex. finns där inte en massa text i form av bilder o. dyl.)...

  Stig L Grasser - 04/27/00 19:16:26
  E-post: slg@telia.com
  Ort: Göteborg

  Hej alla. För några veckor sedan fick jag tipset i en datatidning som bl a hade denna site som en av månadens bästa. Jag blev intresserad, surfade mig in och fastnade. Så till den grad att jag genast tog fram min gamla Eflnerlärobok och började återuppöva det jag en gång hade kunnat. Därefter ringde jag till Märta på expeditionen som sände mig ännu mer. På samma gång blev jag medlem i förbundet.

  Vid en jämförelse med de läroböcker jag då köpte kan jag, tyvärr, konstatera att Elfner fortfarande är den bästa att, som jag, sitta ensam hemma under lediga stunder och träna efter.

  På biblioteket hittade jag även en gammal övningsbok som heter Den snabba skriften och som är alldeles utmärkt. Troligen finns den inte längre i handeln vilket är synd.

  Nåväl, numera gör jag så som den gamle greken Apelles hade som valspråk att "nulla dies sine linea" - jag visste inte att han talade latin... Detta är tydligen även Boråsföreningens valspråk. Översatt betyder det "Inte en dag utan en rad" och det är ju inget dumt valspråk. Droppen lär ju urholka stenen, sägs det...

  Vänliga hälsningar till alla kända som okända.

  anna-carin olsson - 04/14/00 09:10:25
  Ort: kinna

  ni är skit bra

  Karla Wollin Boyer - 04/11/00 14:36:42
  E-post: cinnagoldk@aol.com
  Ort: United States

  Hello. I write only English. I'm pleased to find this page available. Best regards.

  Helen - 03/29/00 21:33:26
  E-post: he.len@passagen.se
  Ort: Tyresö

  Hejsan! Jag skulle villja tacka Ulla Holm och för en mycket trevlig vecka på Gran Canaria. Jag har lärt mig mycket och vart väldigt inspererad av dina lektioner.

  Jag och fyra klasskamrater vann en stipendieresa dit och fick en snabb fortsättningskurs.

  Jag vill även tacka Ingegärd Staaf Nützel som gav oss de goda grunderna och möjligheten till ett stipendium.
  Varma hälsningar Helen

  Rebecca Johansson - 03/18/00 06:56:50
  E-post: annelund321@hotmail.com
  Ort: Härnösand

  Vilken trevlig site, och idé!!! Jag lärde mig stenografi 1971/1972 på Riksyrkesskolan i Västerås. Senaste åren har jag inte haft mycket användning av det i jobbet - i alla fall inte på samma sätt som på sjuttio- resp åttiotalet. Använder det gör jag dock ändå, fast mera privat, och man glömmer aldrig! Jag tycker att Henriks idé om en chat var bra! Vem vet...man kanske rent av skulle träffa på gamla klasskamrater! Vi kom från alla delar av Sverige.

  Lars Lingvall - 03/10/00 17:48:49
  E-post: webmaster@stenografi.nu

  Tack, Lasse, för ditt påpekande om skrivfel!
  Nu är sidan rättad.

  Lars Hellvig - 03/09/00 15:47:41
  E-post: hellvig@yahoo.com
  Ort: Stockholm

  Ett litet feltryck bland era redigeringsexempel:
  med regelbundna mellanrum / men jämna mellanrum / Sammanblandning av uttryck. Man kunde ha skrivit ”regelbundet” i stället.
  "med" har blivit "men" i den rättade meningen.
  Lasse

  Stenografenverein 1925 Treysa e. V. - 02/26/00 22:29:36
  E-post: StV.Treysa@t-online.de
  URL: http://www.stenografenverein.home.pages.de
  Ort: Reichenberger Str. 22, D-34613 Schwalmstadt-Treysa

  Sehr geehrte Schriftfreunde,
  herzliche Grüße senden kommen vom Stenografenverein 1925 Treysa e. V. Treysa ist ein Stadtteil von Schwalmstadt und liegt ca. 60 km südlich von Kassel - also in der Mitte Deutschlands.
  Wir können in diesem Jahr auf 75 Jahre erfolgreiche Bildungsarbeit zurückblicken.
  Unserem Bildungszentrum angeschlossen sind ein Museum historischer Schreibmaschinen und eine Fachbibliothek für Stenografie, Maschinenschreiben, Textverarbeitung, Bürotechnik und -kommunikation sowie Datenverarbeitung.
  Hierfür suchen wir ständig Literatur zu diesen Fachgebieten.
  Wir freuen uns auf Ihre Nachricht unter unserer obigen e-mail-Adresse.

  Ulla Treborg - 02/10/00 07:30:09
  E-post: ulla.treborg@mbox317.swipnet.se
  Ort: Saltsjöbaden

  Hej Lars,
  Vilken suverän hemsida du gör! Man blir verkligen peppad att inleda nya millenniet med att stenografera ännu mer.
  Ulla

  martina - 02/02/00 12:15:38
  E-post: tina_puss_88@lovemailcom

  den är bra

  Lars Lingvall - 01/16/00 16:37:44
  E-post: webmaster@stenografi.nu

  Tack, Esse, för uppskattande ord – och tips om länkfel! Sidorna har tyvärr försvunnit, så jag har nu tagit bort de två länkarna.

  Esse Lövgren - 01/15/00 20:29:30
  E-post: esse.lovgren@swipnet.se
  Ort: Stockholm

  Tack, webmaster, för sidor och talspråksredigering och om debattstenografering. Viktiga kompletteringar till den utmärkta webbplatsen. Tillskottet av nya utländska länkar mycket värdefull. Länken till Grekland fungerade inte för mig.

  Mari - 01/13/00 18:18:49
  Ort: Linköping

  Hej,
  Läste stenografi i gymnasiet, men har glömt det mesta. Nu tänker jag dock försöka mig på det igen...
  Letar just nu efter en kurs i Linköping.
  /Mari

  Henrik - 01/10/00 19:48:01
  E-post: henriksten84@hotmail.com
  Ort: SOLNA

  Hej
  Jag har hållit på med St:i i snart 1 o 1/2 år och tycker det är kul! Men i början var det ganska så svårt, men nu är det enklare när man förstår!
  Jag tycker att ni ska ta och öppna en sorts chat där alla stenografi intresserade skulle kunna få kontakt med varandra!!
  HEJDÅ!

  Christer Karlsson - 11/17/99 21:01:25
  E-post: ck90000@hotmail.com
  Ort: Ljungsbro

  Jag Läser Stenografi på Berzeliusskolan i Linköping.
  Jag måste bara säga att det är jätte kul.
  Kursen borde vara längre.

  Majvor Strålenstam - 11/16/99 15:18:21
  E-post: majvor.stralenstam@sotenas.se
  Ort: Smögen

  Hej!
  Många kunskaper är idag förgängliga.
  Stenografi har man glädje och nytta av hela livet
  och ger stor utdelning i förhållande till insats.
  Kunskapen platsar bra in i att Lära för livet.
  De mycket fina hemsidorna visar dagens ungdom
  att det är ett ämne i tiden. Kraven på människor
  har ökat. Att snabbt kunna anteckna känns
  alltmer angeläget i ett effektivt samhälle,
  där tiden rusar iväg.
  Jag tror på ett stort intresse från ungdomsgruppen
  framöver.
  Jag lärde mig stenografi i tonåren och har använt
  det dagligen. Hur klarar man sig utan?


  Esse Lövgren - 11/14/99 21:18:37
  E-post: esse.lovgren@swipnet.se
  Ort: Stockholm

  Efter skärmbyte fungerar alla sidorna om debattstenografi utmärkt.

  Esse Lövgren - 11/12/99 20:49:32
  E-post: esse.lovgren@swipnet.se
  Ort: Stockholm

  Jag ska pröva med olika skärmupplösning för att se vilka effekterna blir. F n gäller följande:
  allmänt: rejäl marginal, riksdagen: bra, en marginal mellan spiralbindningen och texten, kommunfullmäktige: som tidigare, spiralbindningen ligger över de första tre bokstäverna till vänster, landstinget: spiralbindningen ligger exakt kant i kant med textens vänstermarginal, kongresser: rejäl vänster- och högermarginal. Ny rapport när jag bytt skärm.

  Lars Lingvall - 11/06/99 00:47:50
  E-post: webbmaster@stenografi.nu

  Tack, Esse, för din kommentar!
  Man kan koda webbsidor så att de har en fixerad bredd eller anpassar sig efter den upplösning (och skärmstorlek) som den som surfar in har. Båda metoderna har sina för- och nackdelar. DN:s webbsidor är t.ex. kodade med en fast bredd på 600 bildpunkter. För den som har en skärmupplösning på 1024×768, vilket inte är så ovanligt nuförtiden, blir då mer än 40 % av skärmen vit och tom.

  Vi har valt en flexibel variant, vilket innebär att textbredden ökar med större skärmupplösning. Men för att inte radlängden skall bli alltför stor ingår också en vänster- och högermarginal, som även de ökar med större skärmupplösning.

  Bilder har däremot en fixerad storlek. En bild som ser stor ut på en skärm med låg upplösning kan se liten ut på en skärm med hög upplösning. Man får försöka kompromissa.

  I det aktuella fallet har tydligen en del bilder blivit så stora att de hos dig orsakar att texten kolliderar med spiralen i vänsterkanten. Det är givetvis inte bra. När jag kollade i upplösningen 640×480 var det bara på sidan om riksdagen det kolliderade, så där har jag beskurit en bilden och gjort den smalare. Jag noterade också att menyerna överst och nederst inte såg snygga ut och ändrade på alla sidor om debattstenografi.

  Det bör alltså se bättre ut nu. Om det ändå kolliderar får jag titta en gång till på sidkodningen och bildstorlekarna.

  Esse Lövgren - 11/01/99 22:18:38
  E-post: esse.lovgren@swipnet.se

  Tack för de fina sidorna om debattstenografi. För mig ligger "spiralbindningen" till vänster ovanpå texten, men det kanske är något som enbart gäller min skärm?

  Reine Edander - 10/26/99 13:16:18
  Ort: Norsborg

  Jag trodde jag hade förträngt allting sedan 1960 men det gick att förstå. Det måste sitta i något motoriskt minne för allt annat glömmer jag. Jessica & Camilla - 10/21/99 14:09:42
  Ort: Tyresö

  Hejsan. Vi har läst stenografi i tre månader snart. Det är svårt och krångligt. Men det ger sig väl!

  Maj Lidén - 10/18/99 10:06:16
  Ort: Malmö

  Har läst i gästboken i dag och ser med glädje att intresset fortfarande är stort för stenografi.
  Hälsningar och en Glad Höst önskar Maj Lidén

  Therese Bodin - 10/08/99 12:21:08
  E-post: tebn@hotmail.com
  Ort: Ö-vik

  hej
  jag har börjat läsa stenografi nu i trean som ett extra val...eller vad man kan säga.. våran grupp har även sökt stipendium...jag hoppas vi får det för det skulle vara jättekul.
  Stenografi är väldigt kul, men nu börjar det blir lite svårt, men det släpper nog. Jag är glad att jag valde det.
  Hejdå allihopa.
  /Therese

  Mats Andersson - 09/02/99 13:18:15
  Ort: Smögen

  Läste stenografi på gymnasiet 1980-1982. Bra att ha idag vid "personliga noteringar". Det är roligt att se att "språket" fortfarande lever. Jag har mao ännu nytta med det som lärdes i skolan och man glömmer inte så lätt trots att hastigheten inte är den snabbaste vid användandet. Verkligen trevligt att det fanns en hemsida om ämnet! Trodde faktiskt tekniken slagit ut stenografin ...

  Till äldre inlägg i gästboken

   

   
    Överst på sidan  
  Backa Till nästa sida
  Löpsedel || Vad är? | Pröva på! | Förbundet | Föreningarna
  Tidningen | Litteratur | Kurser | Tävlingar och prov
  Bli medlem! | Stenografins historia | Länkar | Gästbok
  Till innehållssidan
   

  Statistics through   Page hosted by Geocities   Get your own free home page

   
  Free Web Hosting