Gästbok för Stenografförbundets webbplats - äldre  
 
       
Backa Till nästa sida
  Nederst på sidan  
 
| Vad är? | Pröva på! | Förbundet | Föreningarna |
| Tidningen | Litteratur | Kurser | Tävlingar och prov |
| Bli medlem! | Stenografins historia | Länkar | Gästbok |
Till innehållssidan
www.stenografi.nu

Gästbok (äldre inlägg)
för kommentarer och idéer om webbplatsen

  • Datum anges på amerikanskt sätt: MÅNAD/DAG/ÅR.
  • Tiden anges i GMT (-1 timme jämfört med svensk tid).

  • Till nyare inlägg i gästboken

    - 08/26/99 14:16:17

    hej hopp va kul de ä mä stenografi

    - 06/07/99 11:57:39

    Hälsningar från Maj Lidén och Anita Nilsson, Stenografins vänner i Skåne, 1999-06-07!

    Therese Werling - 05/27/99 20:48:50
    Ort: Växjö

    Snyggt efternamn du har.

    Lars Lingvall - 05/12/99 19:01:01
    My Email: webmaster@stenografi.nu

    Tack, Stefan för din vänliga uppmärksamhet! Det var rätt rubrik men fel bild på sidan man kom till. Nu har jag rättat. (Bilden på Melins system år 1892 fanns hos Geocities, men det var fel filnamn angivet på sidan.)

    Stefan Eriksson - 05/12/99 12:38:04
    My Email: stefan.eriksson@molgen.su.se
    Ort: Stockholm

    På sidan Stenografins historia så finns det ett fel, om man vill titta närmare på det ursprungliga systemet från 1892 så får man upp det modifierade från 1898.

    Lars L. - 04/19/99 21:43:05

    Hej, Carin, Esse och andra!
    Eftersom jag här i gästboken inte kan ändra bredden på den blå linjen mellan inläggen, som orsakat kollision mellan texten och spiralen i vänsterkanten, har jag lagt in en annan bakgrundsbild och centrerat texten. Hoppas att det ser bra ut för lla nu!

    Esse Lövgren - 04/17/99 08:22:34
    My Email: esse.lovgren@swipnet.se
    Ort: Skärholmen

    Även för mig börjar texten i gästboken i spiralbindningen.

    Lilian Nilsson - 04/15/99 21:46:57
    Ort: Mölndal

    Grattis Melinska Stenografförbundet på 100-årsdagen!

    Så roligt att stenografikonsten nu följer med in på 2000-talet - i modern tappning tack vare det imponerande arbete som nedlagts på dessa hemsidor.

    Jag kan inte delta i festligheterna den 7 april, men lyfter den dagen en bägare för stenografin och hälsar härigenom till alla mina stenografvänner under årens lopp!

    Malin Sjölin - 04/14/99 08:26:52
    My Email: hejhopp24@hotmail.com
    Ort: Halmstad

    Hej, jag tänkte bara skriva en liten rad. Jag var en av de elever som åkte på stipendieresa till Gran Canaria. Jag vill bara säga att det var en underbar vecka och det gav mig verkligen en kick att fortsätta med stenografin. Stenografin är jättekul att kunna. Tack till alla er som gjorde resan möjlig...
    MVH Malin Sjölin

    - - 03/26/99 09:31:16

    Hej! Jag har nyss börjat lära mej att stenografera vilket va väldigt roligt och stimulerande. Jag har varit på biblioteken och förkovrat mej. Vilket också gett mej problem. Jag fick låna en bra bok i Melins system från 60-61 men saken är den att en av mina valpar gillade också den. Så finns det någon som vet var jag kan få tag i en ny eller om någon har en för mycket. Jag skulle bli evigt tacksam om jag kunde få tag i en ny. Ersätta den går alltid, men bara pröjsa den känns inte bra. Därför skulle jag vilja ha tag i ett ex, så om någon vet!! Den heter Den snabba skriften en nybörjar bok i Melins stenografi. Den är grå grön med hård pärm det finns tre bilder utan på med personer som stenograferar dessa är gjorda med stenografi tecken. Jag hoppas på fru fortuna.
    Smålänning

    Lars L. - 02/26/99 00:42:48

    Hej, Carin!
    Det ser okej ut hos mig. Men med olika webbläsare, olika upplösning osv. blir det olika, så att texten tydligen kan kollidera med spiralen, och det är ju inte bra. Du använder väl maximerat fönster för största skärmbredd? Det verkar som du använder mindre upplösning än 800×600. Jag skall kolla kodningen på den här sidan.
    Men jag är inte säker på vad du menar med att texten är ”utbredd”. Menar du den text du själv och andra skrivit? Jag ser den som vanlig Times hos mig. Menar du att raden går långt ut till vänster och långt ut till höger?

    Carin Ahlberg - 02/23/99 18:27:47
    Ort: Linköping

    Jag bor fortfarande i Linköping. Allting annat är fel!
    När jag tittade på mitt inlägg undrade jag varför texten hamnade i spiralen.
    Dessutom undrade jag varför texten ser så "utbredd" ut.
    Carin

    Carin Ahlberg - 02/23/99 18:23:19
    Ort: Linköpint

    Till Lars och andra som är ansvariga!
    Vad det är fantastiskt att vi har en fungerande hemsida. Det är ett otroligt fint arbete som Ni har lagt ned på detta och jag är mycket tacksam.
    Jag har just anmält mig till middagen i april. Tyvärr ser det just nu ut som om jag inte kan vara med under dagen men jag kommer absolut till middagen.
    Vi finns och vi kommer att visa det!
    Hälsningar
    Carin

    Julia Lindström 11år - 02/16/99 19:57:29
    My Email: julia.lindström@telia.com
    Ort: Vannsätter (Bergvik)

    Hej! Jag heter Julia och är 11år gammal. Jag vill gärna lära mej stenografi och jag har några frågor...
    1. Jag undrar om det finns någon åldersgräns på stenografi kurser.
    2. Finns det någon kurs nära Söderhamn?
    Tacksam för svar!
    Julia

    Ingvar - 12/08/98 20:01:12

    Nu ser jag all text. Men rutorna är inte lika stora. Den övre är 8,5 cm och den undre 11 cm (fram till pilen). Texten "klicka på..." är något kortare än den nedre rutan. I innehållsförteckningen förekommer en rad med vvvvv under rubriken.
    Vid sammanträdet missuppfattade jag att "www.stenografi.nu" fanns med på alla sidor, vilket den ju inte gör. Men det skulle vara bra om det gjorde det, jag tror att vi ska ta alla chanser att nöta in denna finurliga adress! Kan vi inte lägga den direkt under örnen på alla sidor?

    Lars L. - 12/06/98 17:50:54

    Hej, Ingvar! Har nu ökat bredden för både rutan för rörlig text och rutan för innehållsförteckningen. Jag såg själv all text – men tydligen inte du. Ser alla nu? Hos mig är de båda rutorna lika breda. Är det så även hos andra? Är texten ”Klicka på – – – här!” något kortare än rutorna hos er? Kan alla se all text i innehållsförteckningen?

    Ingvar - 12/06/98 06:01:58

    Den översta rutan med rullande text är något för kort. U:et i stenografi.nu kommer inte med. Inte heller allt som står om e-postadresserna.

    Carl Johan - 11/26/98 13:11:17

    Jag vill bara tipsa om en länk till, nämligen till stenograferna i det nyzeeländska parlamentet:

    http://www.ps.parliament.govt.nz/hansard.htm

    Det står en del om hur stenograferna arbetar (de skriver i 10-minuterspass) och att också bandinspelningar av debatterna görs.

    Lars L. - 11/17/98 20:43:27

    Tack, Esse, för tipset, som föranledde att jag kollade alla länkar – som du kanske har sett. När webbplatsen snart blir mer offentlig är det viktigt för dess anseende att alla länkar verkligen fungerar (och all text är aktuell). Om någon vill ta på sig uppdraget att regelbundet kolla alla länkar på länksidan och tipsa mig om fel skulle det vara ett värdefullt bidrag till jobbet med att sköta hemsidan.

    Och tack, Carl Johan, för tipset om saknad kod. För jag hade inte skrivit in någon alls, sedan jag klistrat in länkadressen och skrivit texten. Det var för många ändringar på en gång, tydligen. Jag är tacksam för alla tips om tokigheter. Jag kollar hela tiden, men det är rätt lätt att skriva fel.

    Jag har noterat kommentarerna att Nedstat inte fångar alla besök och har själv uppmärksammat att det varit svårt att nå Nedstat. Jag tittar f.n. på några andra statistikprogram, alla på engelska, vilket är en fördel. En del av dem kräver reklam på webbplatsen som kompensation för att funktionen är gratis.

    Carl Johan - 11/17/98 15:25:46

    Det är ett jättearbete du lägger ned, Lars. Grattis till en verkligt gedigen länksamling. Dock har du missat att få länken till Dahlgrens memoarer klickbar.

    Återigen måste jag förresten konstatera att det antingen är något fel på NedStats statistik eller att jag själv på något sätt är osynlig. Mina besök på våra sidor registreras uppenbarligen inte. Är det någon annan som upplevt samma sak?

    Esse Lövgren - 11/13/98 21:44:08

    Länken till TNC fungerade inte idag: "File not found".

    Ulla - 10/29/98 08:45:29

    Sent omsider kommer mina synpunkter på testsidan för stenogramåtergivning. Jag tycker 250 duger, 300 är lite tydligare och bättre men då kan man inte läsa hela sidan utan att rulla. 350 och uppåt är inte bra. Då syns alla "skavanker" för mycket.

    Carl Johan - 10/26/98 21:06:13

    Listan över skolorna ser hur som helst utmärkt ut hos mig, inga mellanrum vid Örnsköldsvik etc.

    Jag blir emellertid lite fundersam över om NedStats besöksstatistik verkligen är tillförlitlig. Jag var till exempel inne på vår webbplats igår 25/10 utan att lämna några som helst spår i statistiken (besökte sidan http://ilma.orgfree.com/~stenomelin/m1.htm, som väl är den statistiken gäller, flera gånger och laddade till och med om den för att det säkert skulle noteras att jag var där). Vad kan detta bero på?

    Ingvar - 10/26/98 19:59:26

    Betr. stenografisk text tycker jag att 250 mm är fullt tillräcklig.
    tyvärr har jag fortfarande mellanrum vid Örnsköldsviksskolan. Hur ser det ut för er andra?

    Lars L. - 10/25/98 20:56:05

    Överst på utvecklingssidan finns rubriken Aktuella frågor med två frågor. Den första gäller bildkvalitet för inscannade stenogramsidor, med samma länk som här. Den går till ett avsnitt längre ned på samma sida, som hänvisar till en testsida för stenogramåtergivning. Där finns fem olika varianter av inscannad stenografi.

    Ingvar - 10/25/98 16:24:49

    Jag har tittat på hur stenografisk text återges på hemsidan. Är "Seder och bruk" den enda stenografiska text vi har? Jag hittade ingen annan. Jag tycker att det fungerar utmärkt att läsa den från skärmen. Jag tycker inte att det gör något att man måste scrolla uppåt för att komma åt den högra spalten.
    Jag har också prövat att skriva ut texten. Då inträffade det egendomliga att det blir tre sidors utskrift: 1) Sidhuvudet med pilarna och örnen 2) Själva texten 3)Sidfoten "This page is kindly hosted...".
    Går det att scanna in Stenografen sida för sida? Det är ju viktigt att vi får in stenografisk text.

    Lars L. - 10/13/98 21:44:52

    Det var en chansning, Ingvar, att be dig kolla att du hade senaste version av sidan, och den får du definitivt genom Refresh. Jag är ledsen (eller glad???), men jag ser inget konstigt nu, och jag såg det inte heller förut, men förut fanns det i kodningen ett antal hårda mellanslag efter ”Örnsköldsvik” som jag gissade kunde orsaka fel i annan browser, med annan inställning. Menar du att det är avståndet mellan ”Örnsköldsvik” och ”Nolaskolan” som är för stort, som du ser sidan? Hos mig står n-et i ”Nolaskolan” exakt under r-et i ”Risbergska”. Är det någon annan som ser något konstigt?

    Ingvar - 10/13/98 17:22:53

    Nu ser jag den rörliga texten igen, men mellanrummet på skolförteckningen är fortfarande kvar. Jag trycker på knappen refresh, kan man göra något annat?

    Lars L. - 10/11/98 20:22:10

    Ingvar! Du måste ha haft tillfälliga problem – rörliga stenografiska bilden är kvar på startsidan.
    Felet med större avstånd efter Örnsköldsvik rättades genom annan tabellkodning den 27 sep. Har du browsern inställd så att du får senaste version av sidan?

    Ingvar - 10/11/98 05:36:36

    Den rörliga texten på förstasidan "Stenografi är ..." har fallit bort.
    Det onödiga mellanrummet i uppställningen över skolor vad gäller Örnsköldsvik är inte rättat.
    Bra att den rullande texten kompletterats med aktuell information.

    Carl Johan - 09/28/98 14:10:58

    Nu vill jag tipsa om en sida till, nämligen om den nederländska tidningen NRC Handelsblad som har lagt ut information om den stenografiska protokollföringen i det nederländska parlamentet. Texten är visserligen på nederländska, men jag tror att de flesta kan ta innehållet till sig ändå. Den framgår t.ex. att stenograferna arbetar i femminuterspass och att protokollen från de flesta sammanträden blir färdiga redan samma dag. Adressen är:

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Vergaderen/stenografie.html

    Ingvar - 09/27/98 05:23:53

    Några småsaker:
    I förteckningen över skolor är det ett långt mellanrum mellan Örnsköldsvik och Nolaskolan.
    På sidan om Stenografen borde det framgå när senaste numret kom ut. Nu vet man inte om nr 3 kom före eller efter sommaruppehållet.
    Har vi vår årsplan med på hemsidan? Det skulle vara praktiskt att ha den med på förbundssidan.

    Lars L. - 09/21/98 10:36:16

    Lustigt, Ingvar, jag hade precis tänkt på samma sak när jag ändrade senast! Har nu ändrat till bokstavsordning efter ort och dessutom tagit reda på och lagt till länkar för de skolor jag hittade.

    Ingvar - 09/20/98 06:07:16

    Borde inte förteckningen över skolor som (kanske) har stenografiundervisning sorteras på ort i stället för på skolans namn?
    Kul med länken till SAOB.

    Carl Johan - 09/19/98 12:28:42

    Jag ville bara tipsa om en fransk sida med text om stenografi. Den är tyvärr inte särskilt utförlig (men man kan klicka sig fram till ett litet exempel på hur Duployé-stenografi ser ut).

    Adressen är:http://www.malexism.com/medias/stenographie1.html
    Se också http://www.malexism.com/medias/stenographie2.html

    Sajten är oredigt disponerad och bekräftar alla ens fördomar om fransmän. Den innehåller dock en del intressant information om olika skriftsystem och är därför kanske något för oss att länka till, titta på http://www.malexism.com/medias/indexorigines.html

    Ingvar - 07/22/98 04:54:13

    Nu fungerar piltangenterna utmärkt på historiska sidan. Jag har I.E.3.02.

    Lars L. - 07/20/98 23:27:29

    Har nu installerat Internet Explorer 4.0 och konstaterat att felet att "alternativtext" inte försvinner när man flyttar markören utanför bilden har rättats (jämför mitt föregående inlägg här). [Dessutom ser jag nu "GeoCities" i nedre högra hörnet på varje sida och förstår äntligen vad GeoCities pratat om när de pratat om "Watermarks"!]

    Förflyttning till överst på historiesidan skall gå just överst, t.o.m. med luft ovanför de tre pilarna, huvudalternativen och stenografmärket. Det gör det hos mig i Netscape och i Internet Explorer 3.1 och 4.0. Vilken version har du, Ingvar? (Förflyttning till innehållsförteckning håller jag med om bör gå till rubriken, så det har jag ändrat.)

    I Internet Explorer 3.1 visas upp-pilarna alldeles intill texten och inte med det tomrum mellan det blir med IE 4.0 och Netscape. Vet inte om jag försöker anpassa...

    Ingvar - 07/18/98 17:09:31

    Så här fungerar pilarna på min dator (jag har Int Explorer):
    "överst på sidan" visar sidans översta del i höjd med halva örnmärket
    "till innehållsförteckningen" ger raden Internationell utveckling överst.
    Borde inte rubriken Stenografins historia synas? Båda pilfunktionerna borde alltså gå något högre upp på sidan.
    Bra med de små hjälptexterna som dyker upp när man drar markören över pilar och bilder.

    Lars L. - 07/16/98 12:17:36

    1. Att låta vanlig text komma fram samtidigt som den stenografiska i den rörliga bilden är tekniskt möjligt och en god idé. Jag provar den gärna när vi har en ny, snyggt autograferad text med den lydelse vi bestämmer oss för.

    2. Alla uppåtpilar vid texten i Stenografins historia går till innehållsförteckningen - utom den översta pilen vid Antiken, som går allra överst på sidan. Det anges på statusraden nederst vart man kommer när man har markören över pilen. Tanken var att man även vid mindre skärm skulle komma tillbaka så att man ser hela innehållsförteckningen, men om det mer är förvirrande med denna olika funktion bör det förstås ändras. (Se även nästa punkt.)

    3. På förstasidan kan man klicka på både örnmärket, rörliga bilden och vanliga texten (allt ovanför linjen!) för att komma till innehållsförteckningen. Det visas nederst på statuslinjen också. Ett problem är att Netscape och Internet Explorer funge ar olika. I N. visas texten ”Till innehållsförteckningen” på statusraden endast när markören hålls i det område där kan skall klicka. i I.E. ligger texten kvar även när markören befinner sig i ett område där man inte kan klicka, vilket är förvirrande. En annan olikhet är att ”alternativtexten” för en bild i N. visas endast innan bilden har laddats helt, medan den i I.E. visas även i en ruta när markören hålls över bilden. På denna sida kunde jag ändra den texten till en uppmaning att klicka för att gå vidare. ”Alternativtexten” för t.ex. uppåtpil har jag angett bara till ^, eftersom det är vad som får plats att visas på det lilla bildutrymmet. Det borde kanske ändras för att bättre passa rutan genom I.E., så att man t.ex. anger ”Överst på sidan” i stället. (Suck.)

    4. Jag ser plötsligt att spaltbredden i Stenografins Historia är alldeles för smal visad genom I.E. – jämför med övriga sidor! Jag får kolla.

    5. Kan instämma i att den rörliga Stenografenbilden är litet onödig. Min idé var att ha en snurrande Stenografen, vilket vore roligare, men det gick inte att åstadkomma så lätt. Tyckte ändå jag skulle visa de två varianter jag totat till. (Klickar man på bilden skall man komma till samma sida med bilden utbytt mot en annan rörlig bild – Ingvar måste ha drabbats av något tilllfälligt fel.)

    Ingvar - 07/16/98 05:19:22

    Jag ser att förstasidan fortfarande innehåller den löpande texten, det var ju bra. Kan man komplettera den med långskriftstexten som flyter fram samtidigt?
    Illustrationerna till Stenografins historia har blivit mycket bra. Det fungerar bra att klicka sig fram mellan små och stora bilder.
    Jag hittade ett stavfel i texten om Gregg ("vanligast"). Om man klickar på uppåtpilen vid Källor kommer man inte ända upp till toppen på sidan.
    Ett stort grattis till Lars för ett fint arbete!
    Beträffande förstasidan: Förstår alla att man ska klicka på örnen för att gå vidare? Det borde kanske framgå av texten.

    Ingvar - 07/16/98 05:15:36
    Jag ser att förstasidan fortfarande innehåller den löpande texten, det var ju bra. Kan man komplettera den med långskriftstexten som flyter fram samtidigt?
    Illustrationerna till Stenografins historia har blivit mycket bra. Det fungerar bra att klicka sig fram mellan små och stora bilder.
    Jag hittade ett stavfel i texten om Gregg ("vanligast"). Om man klickar på uppåtpilen vid Källor kommer man inte ända upp till toppen på sidan.
    Ett stort grattis till Lars för ett fint arbete!

    Ingvar - 07/11/98 05:23:03

    Synd att det inte gick att behålla den rörliga texten. Den hade ju en pedagogisk idé. Vi borde kanske kunna minska omfattningen av en del avsnitt om det behövs för att få behålla den rörliga texten?
    Den rörliga bilden på Stenografen förstår jag inte riktigt vitsen med, man kan ju i alla fall inte läsa texten. Ska man inte få upp en förstorad bild om man dubbelklickar på bilden? Jag får i stället upp reklamen från Geocities.
    Hur är läget på leverantörssidan?

    Ingvar - 07/04/98 06:32:45

    Mycket trevligt med den rörliga texten på provsidan. Går det att låta motsvarande långskriftstext komma fram samtidigt i samma takt? Då skulle man tyligt se fördelen med stenografi.
    Däremot är det inte så snyggt att ha förbundets namn i rosa/lila - låt det vara i svart.
    Nu återstår väl bara systemöversikten, hur går det med den? Jag har inte fått något svar på mitt förslag om att tillfälligt läsa in en artikel av Lars på den platsen.

    Kurt G. - 06/27/98 21:55:08

    På min hemsidas "Stenografi 2" har jag i dag försökt jämföra egenhändigt stenogram scannat i gråskala, 96 dpi (= originalets storlek?). Fyra stenografirader + en rad vanlig text krävde 14,3 kb för 256 färgers gif, och (efter konvertering med "Graphic Workshop") 6,2 kb för 16 färger, 3,8 kb för 4 färger och 2,9 kb för 2 färger (svartvitt). Den enligt min uppfattning bättre stenogramåtergivningen genom fler färger ökar alltså filstorleken, men 16 färger kan kanske vara en kompromiss, om man någon gång vill ha bättre kvalitet.
    Mvh /Kurt

    Ingvar - 06/27/98 17:31:14

    Betr. stenogramsidornas bildbredd: Jag tycker att 250 ger en för otydlig bild ("Seder och bruk" var ganska ansträngande för ögonen att läsa). 350 är nog en bättre storlek. Visserligen får vi då inte in hela sidbredden på skärmen, men man läser ju en spalt i taget och kan lätt bläddra nedåt med page down. Det är väl bara hastighetsövningarna som löper över hela sidbredden, och de kommer väl inte med på hemsidan.

    Bilden på Melin blev ju bra, och det var en bra idé att göra en länk till en specialsida för den. Trevligt också att få med omslaget till Stenografen.

    Kurt G. - 06/27/98 06:07:38

    Gratulerar till Förbundets fina och intressanta hemsida. Tack också för länken till Kurt G. Men nu vill väl ingen leka hos mig... :) Med vänliga hälsningar /Kurtglim

    Esse - 06/26/98 21:08:06

    Bildbredden 250 mm tycker jag kan fungera. Det är ganska små skillnader mellan de olika varianterna.. Den upplösning som sidan "Seder och bruk" har fungerar bra och har tillräcklig upplösning..
    Artikeln "Exempel på talspråksredigering" fungerar bra i min Internet Expl.
    Bilden på Melin utmärkt.
    Sidan "Seder och bruk" får jag med utan att flytta mig i sidled.
    Artikeln "Stenografins dag i Borås" har bra spaltbredd, lättläst.

    Lars L. - 06/23/98 21:43:06

    Ursäkta, Ingvar, att jag först nu svarar på frågan om Översikten. Det är rätt vanligt att man har sådana på webbplatser. Ofta kallas den översikten "karta". Den gör det möjligt att snabbt se hur många sidor webbplatsen omfattar och hur de är organiserade i underavdelningar. Det tar rätt mycket tid att klicka sig omkring bland webbsidorna för att få motsvarande information. Dessutom kan man genom färgmärkningen av länkar lätt se om man har missat att besöka någon sida som det någonstans på någon av de andra sidorna finns en länk till (om man nu undrar över det). Översikten är helt enkelt ett ytterligare, alternativt sätt att förflytta sig mellan webbplatsens sidor, för den som det känns naturligt för.

    Man kan alltså förflytta sig mellan webbplatsens sidor 1. successivt genom länkar, 2. genom alfabetiska registret, 3. genom "framåtpenna" till ytterligare sidor "på samma nivå", 4. genom översikten (och genom kombinationer av dessa sätt).

    Ulla - 06/23/98 08:18:59

    Instämmer i alla GRATTIS till Lars! Kul att kunna läsa innehållet i Stenografen på Internet innan tidningen kommit i brevlådan. Jag har i varje fall inte fått den än. Jag skulle också vilja ha med lite mer på stenografi, men det kommer kanske.

    Ingvar - 06/22/98 19:29:40

    Kul att utdrag ur Stenografen nu kan läsas på hemsidan. Vi ska väl ta med även stenograferade artiklar? Jag tycker att vår hemsida för närvarande lider brist på stenografi.

    När det gäller länksidan är jag tveksam till om vi behöver ha så många länkar som handlar om Pippi Långstrump. Borde vi inte ha ett större krav på länkar än att ordet stenograf etc finns i texten?

    Lars L. - 06/18/98 22:29:08

    Först: Tack, Esse, för dina uppskattande ord.
    Sedan: Rullgardinsmenyn med alternativ fungerar olika med olika bläddrare (browsers). Med Windows95 och Windows NT behöver man bara välja, så kommer man till sidan. Men med Windows 3.1 måste jag hemma efter valet klicka någonstans på förstasidan för att komma vidare, och det är därför jag lagt till "knappen". Man kunde/borde kanske ersätta den med text ovanför rullgardinsfönstret liknande: "Välj från listan och klicka vid behov här."

    Esse L. - 06/18/98 20:34:36

    Grattis Lars till en fantastisk utveckling av vår webbplats. Den alfabetiska förteckningen på startsidan fungerar fint för mig med de rubriker jag prövat. Intill den alfabetiska rullgardinsmenyn finns en "knapp" med uppmaningen "Gå dit!". Det uppfattar jag i analogi med vad som finns på andra webbplatser som en möjlighet att trycka på "knappen" och få hela den alfabetiska förteckningen på en sida. "Knappen" kan enligt mening tas bort, eftersom man förstår att man ska använda rullgardinsmenyn.

    Ingvar - 06/18/98 17:07:10

    Vänsterpennorna fungerar bra nu, tycker jag.
    Jag förstår inte riktigt vitsen med den nya översiktssidan, är det ett internt hjälpmedel för uppbyggnad av hemsidan?
    Den alfabetiska förteckningen är en bra detalj för dem som direkt vet vad de vill läsa om.
    Det förefaller mig nu som om vi nu har en hemsida som fungerar närmast perfekt rent tekniskt med länkar, register, hänvisningar etc. Nu gäller det att vi fyller i den text som ännu saknas, för att kunna göra hemsidan officiell före slutet av augusti.

    Under mina ständigt pågående studier av stenografins urkunder råkade jag hitta Lars artikel "Hur stenografin är uppbyggd" i Stenografen nr 13-14 1981 (sid 204). Det är en text som vi, i avvaktan på definitivt utformad text, kunde lägga in under Pröva på. Alternativt kunde man lägga in den under Vad är..., kanske som en länkad undersida. Jag utgår från att det går att scanna in sidorna.

    Ingvar - 06/01/98 06:36:34

    Verkligen roligt att se att vår hemsida blir så bra. Lars gör ju här en jätteinsats.
    Jag har sänt Lars några uppgifter om historiska sidan via e-mail.
    Jag hoppas att vi snart får in något på sidan för systemöversikt, det finns ju nästan ingen stenografi på hemsidan nu - systemöversikten emotses med stort intresse.
    Intressant med den holländksa statistiken, synd att den inte är på engelska.
    Texten om förbundet var bra.
    Kul idé att visa bilder på förtroendevalda.

    Carl Johan - 05/26/98 12:11:04

    Ja, hörni, det här med örnen... Jag slog just upp artikeln "örn" i Nordisk familjebok (Uggleupplagan). Här ska ni höra: "Inom symboliken intpog örnen tidigt en framstående plats. På grund af sin styrka , sin höga, stolta flykt och sin skarpa syn blef den af de indoeuropeiska folken hållen för fåglarnas konung och tagen till symbol af kraft, seger och herravälde. (---) Örnen fick redan i forna tider äfven tjäna som symbol för riken, furstar och krigshärar...". Törs man gissa att det är liknande föreställningar som ligger bakom den melinska symbolen?

    Annars skulle man kanske kunna gissa att det har något att göra med "att fånga ordet i flykten". Mina ornitologiska kunskaper räcker knappast till mer än att skilja en havsörn från en talgoxe på nära håll, men jag har väl för mig att många rovfåglar rackar ner på sitt byte i flykten, utan att egentligen stanna upp. Stämmer inte det? I så fall kunde man kanske gissa att det just är den analogin som ligger bakom örnen som stenografsymbol. Har någon annan något förslag?

    I alla händelser tycker jag inte att örnen är något att skämmas över, även om den kanske symboliserar värderingar som inte precis hylla av Melinska stenografförbundet idag. Den är ju en del av vår historia.

    Lars L. - 05/25/98 21:50:10

    Med nästa sida har jag avsett nästa sida "på samma nivå" hierarkiskt. Vi kanske borde skriva något sådant? Förslag? (Rent tekniskt tror jag det blir knepigt att definiera en ordning så att man vandrar runt bland alla sidor genom "penna höger", och det känns inte så logiskt heller, tycker jag.)

    Sedan är jag inte nöjd med "penna vänster", som går till förstasidan. Den har lurat även mig - jag trodde att jag skulle gå bakåt på samma nivå som "penna höger" innebär. Vi borde kanske ha "penna upp" i stället? Funktionen är ju uppåt hierarkiskt. Men då behövs det kanske en speciell färg, så att man kan skilja "uppåt hierarkiskt" från "uppåt på sidan"? Förslag välkomnas!

    Carl Johan - 05/25/98 20:30:08

    Det är ett stort arbete du har lagt ned, Lars, men så har det också gett ett fantastiskt resultat. Webbplatsen börjar alltmer närma sig färdigt skick.

    Personligen har jag inte haft några problem med pop-up-fönstren på lärobokssidan. De är faktiskt rätt skojiga. Kunde man inte (åtminstone i några fall) lägga in en bild på läroboksförfattaren i fönstret? Åtminstone Britt finns ju på bild på sidan med bilder från styrelsesammanträdet.

    Vad gäller "pennorna" för navigering är de läckra och praktiska, men det är inte i alla lägen precis tydligt var man hamnar om man följer dem. Det är inte alltid självklart vad "Till nästa sida" innebär (å andra sidan kan det vara positivt också, det väcker ju nyfikenhet). Att länka till en sida för besöksstatistik är verkligen en god idé, även om det kanske främst är av intresse för oss själva. Jag konstaterar att just detta är det fjärde besöket på webbplatsen.

    Hoppas nu att diskussionen kan komma igång igen. Jag själv är hursomhelst mycket positiv till resultatet så här långt (nu är de flesta sidor ju i princip färdiga).

    Britt - 05/21/98 09:56:17

    Det har ju hänt massor! Jag har kollat läroboksförteckningen och tycker att allt kan stå med. Det framgår ju klart vilka böcker som är mest aktuella. Bara en liten språkjustering: Latskrift --- kan rekvireras - - - av elever som... eller - - - skickas - - till...

    Texten om våra märken är jättetrevlig. Jag är dock litet tveksam till stycket om örnen. Örnen är ju inte precis känd för att vara särskilt snabb vare sig när det gäller att skriva eller flyga!

    Ingvar - 05/21/98 06:19:51

    Nu ser det verkligen bra ut! Nu gäller det bara få in de saknade texterna. Bra att ha sidlänkar på varje sida så man lätt kan gå till det man vill läsa. Kul idé att använda blyertspennor för förflyttning.

    Jag fick också felmeddelande på lärobokssidan.

    Esse Lövgren - 05/20/98 20:57:31

    Hemsidan har verkligen blivit välutvecklad. Jag har ett problem med förflyttning till Läroböcker. Då får jag meddelandet "Ett fel har uppstått ... rad 78: ogiltigt tecken i Javaskriptet.

    Carl Johan - 05/08/98 13:26:32

    Jag har haft kontakt med den finländska stenografisajtens webmaster och fått tipset att också gå in och titta på hur den finska delen av sajten är uppbyggd. Där visas bland annat exempel på hur en text kan skrivas med olika grad av förkortning, någonting vi väl också tänkt att ta med någonstans bland våra sidor. (gå till den finska delen av sajten, klicka på "Pikakirjoitusjärjestälmät", sedan "Lyhentämisnäytteet" - fråga mig inte vad orden betyder).

    Carl Johan - 05/05/98 07:08:36

    Hittade nyss en konkurrerande stenografi-sajt som jag kan rekommendera (denna bör vi definitivt ha en länk till):
    http://www.netsonic.fi/~spy/Swedish/Index.html

    Carl Johan - 05/05/98 06:24:20

    Snyggt med det nya, enhetligare utseendet. Nu börjar det likna nåt... Det är roligt att se hur vår sajt växer fram

    Esse Lövgren - 05/03/98 20:19:42

    Grattis Lars till det fina resultatet. Allt fungerar bra för mej. Nu väntar vi på text på alla ställen där det står "Här ska finnas ..."!

    Carl Johan - 03/29/98 12:59:07

    Jag håller med om att det kan verka förvirrande att tala om "anteckningsstenografi", "skolskrift", "ilskrift" och "debattskrift" som om det vore skilda typer av stenografi. Skriftsystemet är ju ett och detsamma, det är huvudsakligen graden av förkortning som skiljer. Även vi stenografer är nog inte alltid helt konsekventa i vår användning av dessa termer ("ilskrift" brukar ju i melinska sammanhang vara liktydigt med "förkortning med vokalsymbolik" osv.).

    Men visst kunde det vara av stort värde att lägga ut ett debattstenogram med tillhörande transkription och kommentarer. Kanske hör det dock främst hemma i anslutning till en systembeskrivning, för att exemplifiera hur systemet tillåter att ord förkortas olika hårt (eller kanske under rubriken "skrivhastighet", om det nu blir någon sådan). Det får gärna vara något i stil med illustrationen på sid 34 i Latskrift, dvs. en och samma text skriven först med skolskrift, sedan med en ganska hårt förkortad debattskrift. Nackdelen är naturligtvis att läsaren måste kunna lite stenografi för att förstå "det fina i kråksången".

    Esse - 03/23/98 07:00:15

    En mycket kortfattad och allmänt hållen presentation av hur stenografi används bör infogas i "Vad är stenografi" och inte ges en egenlänksida.

    Britt - 03/19/98 13:22:03

    Hur används....
    Om vi förväntar oss att icke stenografikunniga personer söker upp vår hemsida bör vi nog vara försiktiga med att krångla till vår information. Att använda uttryck som ilskrift, anteckningsstenografi och skolskrift är jag mycket tveksam till. Det kan verka oerhört förvirrande. Jag tycker inte heller att vi i den allmänna texten ska tala om hastighet. Skrivhastigheten kanske kan få en egen rubrik? Att åskådliggöra med stenografiska exempel tycker jag inte passar på den här sidan. Det säger ju inte mycket om man inte redan kan stenografi - och då säger det för litet....

    Esse Lövgren - 03/18/98 19:26:07

    Här kommer några uppslag beträffande avsnittet "Hur används stenografi?" att arbeta vidare på.

    Avsnittet ska presentera anteckningsstenografi och debattstenografi och ska ha illustrationer i form av stenogram. Avsnittet bör alltså dels spegla användningen, dels peka på vilken karaktär tillämpningen av systemet har i dessa fall. Två illustrationer bör presenteras med typskriven tolkning av stenogrammen: en för anteckningsstenografi (t ex inköpslista eller notering vid telefonstamtal) och en för debattskrift (kan ev. hämtas från äldre nr av Stenografen där det fanns olika riksdagsstenografers stenogram med kommentarer av en kollega).

    Stenografi används både för privatbruk och i arbetslivet. Man har alltid nytta av stenografikunskaper för att kunna anteckna eller skriva utkast (anteckningsstenografi). Yrkesmässigt används stenografi både vid diktamen av brev, skrivelser, PM etc. och vid stenografering av föredrag, föreläsningar och debatter inom riksdag, kommunala församlingar, liksom i föreningar och förbund av olika slag ( debattstenografi eller ilskrift)

    Anteckningsstenografi kan användas privat i vardagen då man behöver göra noteringar t ex vid telefonsamtal eller för att göra en kom-ihåg-lista. En journalist behöver ofta teckna ned några stolpar för sin artikel. Detsamma gäller en polis som behöver notera vittnesmål eller redovisa ett händelsförlopp. För anteckningsstenografin är det tillräckligt att använda systemets grundform, "skolskriften". Det ställs inga krav på skrivhastighet. Detsamma gäller när man skriver utkast som senare ska skrivas rent. Stenografi är också en god hjälp vid allt författande.

    Här införs en illustration, ett stenogram med anteckningsskrift.

    Stenografi efter diktamen blir allt mindre vanligt nuförtiden. En person som har säker språkkänsla och kan diktera flytande ställer i allmänhet lite större krav på stenografens säkerhet och snabbhet. Det kan gälla att stenografera brev, protokoll, PM och liknande

    Debattskrift eller ilskrift är den mest avancerade användningen av stenografi. Då ställs höga krav på snabbhet och säkerhet. Ofta gäller det att kunna skriva lika snabbt som man talar. Att följa snabba debatter kräver också förmåga att uppfatta språkliga nyanser och innebörden, den röda tråden, i debatten. Ofta stöds stenografering numera av bandupptagning, men det gäller för stenografen att kunna följa med i debatten så att innehållet kan återges korrekt i skriven form, dvs. det talade ordet måste redigeras för att bli begripligt för en läsare som inte varit närvarande vid debatten.

    Här införs en illustration med ett debattstenogram med tolkning i typtext.

    Möjligen bör avsnittet om debattskrift vara utförligare, men det beror naturligtvis på om det kommer att finnas ett särskilt avsnitt om ilskrift då en systemöversikt presenteras (som ersättning för avsnittet "Pröva på stenografi".

    Lars L. - 03/18/98 13:10:38

    Den egna adress man kan få genom företaget "Redirect Services", http://v3.come.to/, ser ut http://come.to/orden.här.väljer.jag.själv, där det i stället för come.to kan stå fly.to, listen.to, move.to, start.at, surf.to, travel.to eller welcome.to. Just "to" står egentligen för landet Tonga, precis som "se" står för Sverige, så det är en måttligt seriös adress. (Företaget verkar ha köpt nyttjanderätt till dessa adresser.) Ett villkor för att få adressen gratis är att man på första sidan har följande s.k. banner: .
    Jag är nog litet tveksam till denna möjlighet.

    En andra möjlighet är genom företaget Monolith, http://www.ml.org/home/info.html, och den adressen ser ut http://någonting.home.ml.org (gratis) eller http://någonting.base.org (6 dollar/år). Omdirigeringen fungerar dock bara för nyare versioner av Netscape och Internet Explorer, säger de själva, så det känns litet osäkert.

    Britt Almström - 03/13/98 21:34:19

    På sidan http://gratis.everyday.se/data.html kan man skaffa alias (genväg) till sin hemsida gratis. Kan det vara något för oss?
    Nu har även familjen studerat styrelsebilderna. Den tycker att det var en vacker styrelse.

    Britt - 03/12/98 11:07:22

    Inte undra på att vi vill rå om varandra en hel lördag, så trevliga som vi ser ut!
    Det är verkligen kolossalt imponerande vad Lars kan tota ihop nästan utan att det märks.

    Ulla - 03/10/98 12:34:51

    Tycker också att bilderna från styrelsemötet var jättekul, men förstår att det var rätt av mig själv att hålla mig undan ... Man får passa sig när Lars är i farten med kameran som inte ser ut som någon kamera!

    Ingvar - 03/08/98 16:07:16

    Jättekul med bilderna från styrelsemötet!

    Lars L. - 02/26/98 17:07:28

    Textboxen tänkte jag kunde innehålla aktuella meddelanden, t.ex. om att det snart är märkesprov eller möte i någon förening, att nytt nummer av Stenografen kommit ut, att det är senaste dag för kursanmälan snart osv.

    Carl Johans tankeväckande formulering om vad stenografi är (eller används till) gav mig idén till en sida Sagt om stenografi, där vi kunde samla små citat och uttalanden av både kända och okända – och naturligvis också av elever! Vad tycks? Bidrag älkomnas!

    Carl Johan - 02/26/98 15:35:07

    Jag har hur som helst inga problem med textboxen på nya startsidan. Texten rullar förbi precis som (antar jag) det var tänkt. Fast på min lågupplösande skärm ser jag inte bakgrunden - den blir helvit.

    Ingvars idé att ha någon slogan som riktar sig speciellt till studerande och ungdom är kanske inte så dum, även om jag tycker det är viktigt att det blir något som talar till alla, inte bara till (framtida) högskolestuderande. Vad sägs om en formulering i stil med "Med stenografi kan jag anteckna vad jag vill - inte bara vad jag hinner med!". Det kan kankse låta lite ologiskt, ingen kan ju skriva mer än han eller hon hinner med, men visst är det ju så att den som antecknar med stenografi inte behöver bekym a sig för att hinna med på samma sätt som den som använder långskrift. Vad tycker ni?

    britt - 02/24/98 19:27:16

    Även jag har nu kollat de båda varianterna av Stockholmsföreningen och Vad är stenografi. Jag ser ingen större skillnad på dem. Båda fungerar lika bra på min dator.
    Jag tycker att regionombud ska vara "klickbart" i texten Vad är stenografi
    Startsidan med brun text är snygg. Den är litet "lugnare" än den gamla.
    Jag är mycket imponerad av kurssidorna med alla sina länkar. Kan man lägga in första brevet i korrespondenskursen för att därmed väcka intresse och locka köpare? Jag tänker mig att man kan skriva ut och lösa uppgifterna och skicka (med vanlig post...) de till förbundet för rättning och därmed beställa hela korrespondenskursen.

    Lars L. - 02/20/98 21:38:54

    1. Beträffande annorlunda förstasidesbakgrund: Jag måste prioritera det som saknas och inte fungerar. Men om någon ger mig ett original (jag vet inte heller vilken text som önskas) och säger ungefär hur stor plats bilden skall ha på sidan, kan jag skanna in texten, bearbeta bilden till rätt format och göra en alternativ förstasida.

    2. Om vi inte skall ha en egen sida för Melin föreslår jag att länken på förstasidan stryks – jag tycker att vi skall ha endast huvudalternativen där.

    Ingvar - 02/20/98 18:04:13

    Kul med den rullande texten på Lars förslag till förstasida.

    Lars! Kan Du inte göra ett försök med skolskrift som bakgrund på förstasidan. Flera deltagare har ju uttryckt önskemål om det.

    Jag ska i helgen försöka ordna inscanning av en bild på Melin som Esse ordnat. Vi båda var vid Stockholmsföreningens möte ense om att vi inte behöver ha en egen sida om Melin utan att länken från förstasidan går till "historiska" sidan.

    Lars L. - 02/20/98 15:19:31

    Esse! Du var den första som kom med synpunkter på den här sidan. (Tack för ditt engagemang!) Men det var så tidigt (den 4/2) att gästboken inte fanns. Dina kommentarer per e-post skickade jag ut i brev nr 8. Eller har du försökt skriva något här i gästboken senare?
    Jag har raderat två inlägg här: det andra av mig (bara test) och det andra av Ingvar (om att två RETUR inte fungerade). Har också raderat textraderna "Comments", som läggs in automatiskt, och ett par namnunderskrifter (namnen finns ju här ändå). Har också lagt in styckebrytning i inlägg där jag i texten såg att ni ville ha det. Redigeringen av gästboken är annorlunda, och jag har tvingats omskapa den en gång, men jag hoppas att det inte är något som kommit bort.

    Esse Lovgren - 02/19/98 17:55:42

    För flera dagar sedan skrv jag ett inlägg här, men kan nu 19/2 inte återfinna det. Vad gjorde jag för fel? Jag kan bekräfta att jag inte behöver scrolla på startsidan, kurser, beställa läroböcker, vad är stenografi och Sth-föreningens historik, men i övriga texter och då jag läser gästboken (i detta fall obetydligt). Jag skrev också att jag inte gillar den violetta logon. Nu trycker jag på spara inlägget.

    Ulla - 02/14/98 11:22:27

    OK, jag försöker igen. Vågar inte använda några koder. Här ett sammandrag.-- Textens placering på skärmen: "Vad är stenografi" etc. Hela textbredden får plats, men jag måste rulla bort spiralen i vänsterkanten. Förslag till första sida: färgen kan vara ljus som den är. I stället för stenografitecknen i bakgrunden vill jag ha en sida från ett stenogramblock med tydlig stenografisk text i grundformen. Ex. på "intressant" text är något i stil med Ingvars förslag den 10 febr. som vänder sig till studerande, eftersom jag tror att det är just dessa som kommer att bli besökarna på vår sida. Den texten kan ju skrivas både i klartext och med stenografi på blocksidan.

    Lars L. - 02/13/98 19:16:06

    Jag har bett Ulla skriva in sina synpunkter här, eftersom jag tycker det är viktigt att alla kan ta del av allas synpunkter. Det var säkert ett tillfälligt fel. Jag känner inte till någon begränsning i längd. Men skriv gärna koncentrerat, så blir det lättare för alla att läsa. Ett annat allmänt råd är att använda koder bara om man känner sig säker på att man skriver rätt.

    Ulla - 02/13/98 14:54:53

    Skrev ett ganska långt svar med nya rader och finesser, men ser att bara början fick plats. Vet inte hur många rader man kan skriva. Skickar e-post till Lars i stället.

    Ulla - 02/13/98 14:48:43

    Ser att det saknas bokstäver i det jag skrivit tidigare. Beror förmodligen på att jag skriver för fort. Ska skärpa mig. Hoppas alla kunnat läsa och förstå i alla fall.

    Ytterligare svar till Lars:

    Sidorna: "Vad är stenografi", "Hur andvänds stenografi" osv: Hela texten ryms på skärmen men jag måste först rulla bort spiralen.

    Förslag till första sidan: Bakgrunden kan vara i någon ljus färg. Ett stenogram skrivet tydligt med grundskriften kan läggas in, t.ex. en sida av ett stenogramblock, med spiral upptill.

    Förslag till "intressant" text: Något i stil med Ingvars förslag den 10 feb. som vänder sig till studerande ungdomar, för jag tror att det är de som kommer att besöka vår sida.

    Carl Johan - 02/13/98 12:16:13

    Så var det mysteriet löst (jag skrev några rader i morse när det var fel på gästboken). Nu gör jag om försöket.
    Jag märker ingen större skillnad mellan de olika Stockholmssidorna. Den "smala" varianten verkar nästan onödigt smal. Däremot har jag problem med sidan "Vad är stenografi", där texten är mycket stor och jag ständigt måste rulla den i sidled för att den ska gå att läsa.
    Vad gäller startsidan tycker jag just den stenografiska bakgrunden i högsta grad bidrar till att göra den intressantare. Om det just ska vara den text som är där nu, kan naturligtvis diskuteras (jag håller med Ingvar om att den bör använda systemets grund orm).

    Lars L. - 02/13/98 11:19:44

    Först: Gästboken har varit ur funktion fredag förmiddag, beroende på ett fel vid uppdateringen i natt. Beklagar!
    Sedan till Ulla:
    Du upprepar att du tycker att förstasidan bör vara "intressantare" och att bakgrunden med stenografiska tecken skall tas bort. Du är välkommen att komma med konkreta förslag på hur du vill ha det!

    Skall bakgrunden på förstasidan vara helvit, eller hur skall den se ut? Vilken text eller vilka bilder skall tillföras förstasidan för att den skall bli mer intressant?

    Ingvar - 02/12/98 21:34:37

    Jag har en PC med pentium och 14" bildskärm. Jag kan läsa alla texter utan skrollning sidledes. Färger och bakgrund blir fina.

    Jag ser just ingen skillnad på Stockholmsföreningens sidor. För mig går det bra med vilken som helst.

    Den nya förstasidan är bättre än den gamla. Bra att örnen nu är något mindre. Det nya typsnittet är bättre än det gamla.

    Ska den stenografiska bakgrundstexten vara så "driven" som den är nu? Hur skulle det se ut med skolskrift? Borde vi inte ha den stil vi har i Stenografen på vår hemsidas första sida? Lars - du kan väl lägga ut ett prov.

    Jag tycker att vi slopar specialsidan om Melin. Varför fördjupa sig i personalia eller militär karriärväg?

    Ulla - 02/12/98 18:50:14

    Här kommer mina svar på Lars frågor:

    Startsidan: Jag föredrar den nyare med mindre bild. Tycker fortfarande att stenografitecknen ska bort, de är inte vackra och jag tycker det ser rörigt ut. Men jag verkar vara ensam om det? Tycker fortfarande att första sidan ska väcka intresse. Ingvars idé delar jag. Stockholmsföreningens sida: för min del går det utmärkt att läsa båda versionerna. Jag behöver alltså inte rulla åt något håll. Allt syns bra och det kan vara en smaksak vilken som är bäst. Jag har en PC 486 och bildskärm 14". Tyvärr har jag inte längre någon arbetsgivare som håller mig med senaste nytt så jag får hanka mig fram med det jag har. Hittills har jag dock hängt med!

    Carl Johan - 02/12/98 13:26:07

    Den nya startsidan är bättre än den gamla. Framför allt det minskade radavståndet mellan rubrikerna gör den översiktligare (även om idealet väl vore någon form av knappar i stället för rubriker).

    Jag har tittat på sidan både med en gammal 486:a med en bildskärm med låg upplösning och med en splitter ny Power Mac. PC:ns bildskärm klarar inte att visa den stenografiska bakgrundstexten på hemsidan (bakgrunden blir helvit), och stenografmärkets annars så vackra nya färgsättning ser mest ut som en obeskrivlig flagande färgkarta. På Macen däremot inga problem (tyvärr har jag inga specifikationer om bildskärmsstorlek eller annat).

    Tyvärr har jag ingen möjlighet att titta på den tyska föreningens stavelseräknare. "Der Silbenzähler" fungerar inte under vare sig Win 3.11 eller Mac OS. Någon som har Win 95 får väl åta sig det i stället.

    Ingvar - 02/10/98 21:22:56

    Jag sänder översättningar till exempel separat till Lars. Det var dock inte så många texter som var översatta.

    Örnen är verkligen läcker. Men gör den mindre på första sidan. Vi borde ge plats för någon medryckande uppmaning där, riktad till ungdomar, som gör dem intresserade och får dem att gå vidare till de följande sidorna.

    "Du som ska plugga på universitet - tänk vilken fördel Du skulle ha av att kunna göra anteckningar dubbelt så snabbt som Dina kamrater - lär Dig stenografi nu!"

    Det låter lite knäppt, men något åt det hållet skulle vara bra att ha. Skicka gärna in förslag till denna sida.

    Carl-Johan! Kan Du omforma meningarna om ordskrift och ljudskrift och skicka dem till Lars, är jag tacksam.

    En helt annan sak: Jag håller nu på och lär mig Windows 95 genom självstudie av en CD-rom-kurs. Det är framtidens melodi! Så bör framtidens läromedel i stenografi se ut!

    Carin A - 02/10/98 07:49:29

    Det är oerhört roligt och intressant att se hur vår hemsida växer fram. Ni som arbetar aktivt gör ett otroligt jobb. Tack för det!

    Jag tycker att vår första sida ser mycket bra ut. En kollega som just tittade in bad mig hälsa att hon tyckte om färgerna inte minst de gröna skrivtecknen i bakgrunden. Själv tyckte jag först att det var grälla färger i märket men det är trots allt bra att de förvillar intrycket av örnen. Jag tycker däremot att märket alltid skall finnas på vänster sida där en logo av tradition brukar placeras. Jag ser dessutom inte heller hela sidan utan att rulla fram bilden.

    Har Ni testat hemsidan på några andra än oss som redan är kunniga och intresserade? En testgrupp skulle kunna vara deltagare i intensivkurserna eller en grupp gymnasieelever som skall välja individuella val och funderar på anteckningsstenografi. Jag tror att vi behöver ha utomståendes synunkter också.

    Carl Johan - 02/10/98 07:17:57

    Instämmer i Britts "urhäftigt". Örnen i grön krans mot lila bakgrund ser faktiskt riktigt sympatisk ut. Det finns ingen anledning att skämmas för ett sådant märke.

    Carl Johan - 02/07/98 13:22:09

    Äntligen har jag också (efter träget försökande) lyckats ta mig in på vår webbplats. Jag är mycket imponerad. Länksidan med flaggorna är mycket bra. Tyvärr är min bildskärm i skrivande stund av gammal typ med ganska låg upplösning, så jag bör nog avvakta med vidare kommentarer om den nya örnen tills jag sett den på en bättre skärm (vilket jag Deo volente får tillfälle till på måndag fm).

    Jag antar gärna Esses förslag att jag skulle titta på den tyska stavelseräknaren. Jag återkommer om detta senare.

    Ulla - 02/07/98 12:47:26

    Efter tre dagars försök har jag äntligen kommit fram till "vår" hemsida. Vet inte varför det varit så svårt för mig att ta mig över Atlanten. Är jag ensam om det? Jag trodde det berodde på min 3 år gamla dator men det är nog inte det eftersom jag kunnat titta på annat over there.

    Väl framme kan jag dock konstatera: fantastiskt! Grattis Lars och andra som haft sitt finger med i spelet.

    Den lila örnen är väl OK även om jag inte tycker om utseendet på örnen, men det är ju en annan sak. Första sidan skulle jag dock vilja ha lite "intressantare", är det möjligt? Den ska ju locka läsaren att fortsätta. De stenografiska tecknen bör tas bort, det ser bara rörigt ut. I övrigt tycker jag att uppläggning och omfattning är bra.

    Det ska bli spännande att se fortsättningen.

    Lars L. - 02/06/98 10:17:07

    1. Två returer för nytt stycke verkar inte funka. Ev. kan jag ändra i efterhand. Den som vill kan inom vinkelparentes (tecknen för mindre än och större än) skriva in koden BR, så kommer man till ny rad.

    2. Att bilderna i historiska texten är klickbara framgår av att de omges av en ram i samma färg som länkar har - den färgen ändras också sedan man besökt bilden. Ramen kan dock göras tjockare.

    3. Rubriker till bilderna är bra - jag tänkte själv på det. Skicka text, Ingvar, så provar jag att lägga in. jag måste skriva koden som tabell - jag får prova.

    4. Översättningstexter til stora bilderna är också bra - det får bli på nyskapade sidor med bilderna i stort format. (Detta är nog också ett argument för att behålla de små bilderna i texten för att inte belasta huvudtexten för mycket.)

    5. Kul att gästboken funkar! Synd att det är problem att komma fram till Geocities ibland.

    Britt - 02/05/98 20:53:46

    Fantastiskt - bara detta att jag lyckats kolla vår fenomenala hemsida från vår fenomenala hemdator - som nu innehåller sådana möjligheter!

    Jag tycker att det lila-orange-gröna märket är urhäftigt. Ju mindre örnigt desto bättre!

    Ingvar - 02/05/98 18:28:26

    Tack till Carl-Johan som granskat min "historiska" text.

    Uppgiften om begreppsskrift och ordskrift hämtade jag ur Karlgrens bok, not 1 på sid 254. Karlgren skriver : " ... ordskrift som är det specialfall av språkåtergivande skrift, där beteckningsenheten är ord. Endast med språkåtergivande skriftsystem kan man skriva vad som helst...". Jag tolkade detta som att språkåtergivande avsåg ordskrift. Men det är kanske en missuppfattning. Vi byter ut stycket mot Carl-Johans förslag.

    Intressant att få de nya uppgifterna om runorna. Även här tar vi in Carl-Johans förslag.

    Vad gäller illustrationerna med olika stenografisystem tycker jag att de ser väldigt trevliga ut där de ligger och illustrerar texten samtidigt som de lättar upp den. Det bör dock framgå att man ska klicka på bilden för att se den i stort format. Kan man lägga in rubrik i bilden så att det framgår vilket system det är? Vad säger Lars?

    Jag kan gärna leverera "översättningar" i den mån de finns i källorna, men jag tror inte att läsarna detaljstuderar bilderna så ingående. Den som vill studera hur ett system är uppbygt bör ju gå till de angivna källskrifterna.

    På min dator fungerar sidorna utan att man behöver flytta texten med hjälp av nedre förnsterlisten. Men det måste ju fungera på alla maskiner, annars orkar knappast någon läsa den.

    Lars L. - 02/04/98 13:49:30

    Hej! Detta är ett första inlägg i gästboken, som vi kan använda för kommentarer och diskussion om hemsidan. Välkomna!

     

     
      Överst på sidan  
    Backa Till nästa sida
    | Vad är? | Pröva på! | Förbundet | Föreningarna |
    | Tidningen | Litteratur | Kurser | Tävlingar och prov |
    | Bli medlem! | Stenografins historia | Länkar | Gästbok |
    Till innehållssidan

    Web page statistics through     This page is hosted by  Get your own free Home Page

    Free Web Hosting